Isiász

Isiász-szindróma (ülőideg-zsába, ischias)

Az ülőideg, a szervezetünk leghosszabb idege. A medencéből a csípő-fartájon át fut le a combokban. A térdhajlatban két ágra oszlik (nervus peroneus és nervus tibialis). Az ülőideg számos izmot mozgat, és gondoskodik a combok, alszárak és lábak érző beidegződéséről.

Működési zavara sokszínű tünetegyüttest okozhat, az enyhe érzéskieséstől a teljes bénulásig. Az isiász nem önálló betegség, hanem számos egyéb betegség következménye, például a csigolyák kimozdulása stb. Az isiászos fájdalom spontán is oldódhat, kb. nyolc hét alatt. Az idegműködés mielőbbi rendeződéséről és a bénulás megelőzéséről kell gondoskodni. A csontkovácsolással gyors, hatékony eredményt biztosítok. Vannak esetek amikor csak műtéttel lehet biztosítani az ideg túlélését.

Előfordulás

Bármely életkorban előfordulhat, hiszen az ideg összenyomódását előidéző betegségek is bármely életkorban bekövetkezhetnek. Gyakoriságáról pontos számadatok nem állnak rendelkezésünkre az enyhe formák gyakoriságának ismeretlensége miatt.

Tünetek

Legfontosabb tünet a deréktáji fájdalom, mely általában valamelyik alsó végtag irányába sugárzik ki, és ütögetéssel kiváltható. A fájdalom, érzéskiesés és mozgászavarok az ideg lefutása mentén bárhol előfordulhatnak. Különösen gyakoriak:
a derék és a térd között
a far közepétől a vádli külső felszínén a 4. és 5. lábujj között véget érve (“tábornokisáv-lefutás”)
a far belsejétől a belboka irányába futva, a belső talpfelszínen véget érve.

Lasegue-tünet (ejtsd: laszeg)

A hanyattfekvő beteg nyújtott lábát megemelve az érintett oldalon a mozgás félúton elakad, míg az ellenoldalon a nyújtott alsó végtag teljes egészében felhajlítható. Ha az ellenoldalon is van mozgáskorlát, keresztezetten pozitív Lasegue-tünetről beszélünk.

A fájdalom sokféle lehet. Egészen enyhe rossz érzéstől az égő fájdalmon át egészen a kínzó gyötrelemig fokozódhat. A fájdalom olykor lassan kezdődik, és idővel fokozódik. Máskor a lövésszerűen jelentkező, hirtelen fájdalom (“Hexenschuss”) az első jel. Rendszerint csak az egyik alsó végtag érintett. Az isiász, mint minden gyöki fájdalom, koponyaűri nyomás fokozódásakor (pl. köhögés, tüsszentés, erőlködés) hirtelen erősödik. A fájdalmon kívül előfordul zsibbadás, reflexkiesés, izomgyengeség az ideg lefutása mellett, tűszúrások érzése (főként a lábon, lábujjakon), valamint vizelet- és széklet-visszatartási képtelenség (inkontinencia).

Néhány esetben tartós idegkárosodás, érzéskiesés, részleges bénulás maradhat vissza, de ez nem jellemző. A széklet- és vizelet-visszatartási képtelenség a gerincvelő csúcsából lófarokszerűen távozó idegszálak (cauda equina – kauda ekvina) károsodására utalhat, melynél a tünetek lovaglónadrág-szerű elhelyezkedést mutatnak. Ez az állapot súlyos, azonnali orvosi ellátást igényel.

 

Diagnózis – orvos általi

A beteg megtekintésekor feltűnő, hogy a sérült oldalát tehermentesítve áll.
Fizikális vizsgálat során a gerinc érintett része ütögetésre érzékeny, mozgásai beszűkültek és fájdalmasak. Kiváltható a Lasegue-tünet. Reflexkalapáccsal az érzés- és reflexkiesések pontosan megfigyelhetők. A fájdalmas mozgás ellen védekező hosszú hátizom jól kitapintható (defense, ejtsd: defanz).

Diagnózist csak orvos állíthat föl.

Radiológiai vizsgálatok:

Natív röntgen: kétirányú ágyéki gerinc-, betekintő sacrum-felvétel, illetve összehasonlító csípőízületi felvétel elvégzése sokszor elkülönítő diagnosztikai szempontból is szükséges.

CT- és MR-vizsgálat.

Kezelés -orvos általi

A természetes helyreállítás eszköze a csontkovácsolás masszázzsal.

Gyógyszeres kezelés, fájdalomcsillapítás (pl. diclofenac, indomethacinum, stb.), izomlazítók (a fájdalmat sokszor fokozó kóros izom-összehúzódás oldása révén fejti ki fájdalomcsillapító hatásukat. A gyógyszereket szájon át, infúzióban, a fájdalom helyére adott lokális, illetve izomba adott injekcióval, csak ideiglenesen lehet csökkenteni a tüneteket. Gyógyszereket csak orvos írhat föl.

A szteroidos gyulladáscsökkentő injekciók megzavarják a hormon háztartást és sokszor komoly súlygyarapodást okoznak.

Gerinctorna

Szintén krónikus esetben, illetve a panaszok megelőzésében játszik szerepet miután vissza vannak téve a csigolyák. Utána ajánlott a torna.

Masszázs

Ízületi kimozgatással
Műtéti kezelés az alábbi esetekben jön szóba: bénulásos tünetek, vizelési és székelési zavar, nem vagy alig befolyásolható fájdalom, 2-3 hónap alatt a megfelelő kezelésre sem javuló tünetek, melyek hátterében csak műtéttel megoldható alapbetegség (pl. idegdaganat) vagy CT/MRI-vel igazolt porckorongsérv áll.

Megelőzés

Az isiász-szindróma nem mindig előzhető meg, de bizonyos életmódbeli szabályok betartásával jelentősen csökkenthetjük a veszélyét.
Rendszeres testmozgás, melynek ez esetben a legfőbb célja a gerincet támasztó hosszú hátizmok megerősítése, a porckorongok tehermentesítése. Különösen hasznosak azok a mozgásformák, amelyeknél nem kell tartanunk a saját testsúlyunkat (úszás, kerékpározás, lovaglás). Akinek már volt isiász-szindrómája, annak az úszás, a szobakerékpározás és a különböző testedző gépek (lépcsőző, római pad, forgó korong, stb.) használata javasolható!

A helyes ülésmód rendkívül fontos. A jó szék megtámasztja a deréktáji hajlatot (“lumbális lordózis”), nem nyomja a combot és a térdeket. Ha ülés közben zsibbadást tapasztal, a széke biztosan nem egészséges. A helyes testtartás része, hogy ülés közben mindkét talp egyenletesen feküdjön a földön.

Figyeljen a helyes testtartásra. Tanulja meg, hogy a nehéz tárgyakat hogyan kell megemelni, cipelni. Soha ne görbe háttal fogjon neki az emelésnek, hanem egyenes gerinccel, guggolásból. Fontos, hogy mindkét kar egyenletesen legyen leterhelve, mert az aszimmetrikus terhelés a csigolyatestek közötti réseket is egyenetlenné teszi.

Az ágy, amelyben alszik, legyen kemény és egyenletes. A besüppedés a csigolyák közötti réseket különbözőképpen terheli.

Egészség helyreállítási esélyek

Amennyiben az isiász hátterében nem áll rosszindulatú folyamat, az esetek döntő többségében nyomtalanul helyre jön. Ha nem porckorong sérv az okozója, a betegség prognózisa az alapbetegség függvénye.

Hasznos tudnivalók

Gerinckímélet javasolt: a beteg lehetőleg ne emelgessen, ne hajolgasson, de nem feltétlenül szükséges feküdni folyamatosan a fájdalmas időszakban. Heveny szakban mindenféle fürdőkezelés, masszírozás, nyomkodás szigorúan tilos. A beteg a lehető legkeményebb helyen (akár a padlón) feküdjön, mert így a gerinc megnyúlik, a befogott ideg könnyen felszabadul.

Bénulás, széklet- vagy vizelet-inkontinencia esetén sürgős kórházi ellátásra van szükség. Különösen idős nőknél az isiász leggyakoribb oka a csontritkulás miatt bekövetkező csigolya-összeroppanás (kompressziós törés). Ennek megelőzése a női változókor gondozásával kezdődik. Nőknél célszerű gondozásra jelentkezni 45-50 éves korban.

Az oldalon található információk általános tájékoztató jellegűek, a csontkovácsolás nem helyettesíti az orvos által előírt eljárást.

A csontkovácsolás masszázzsal első alkalommal 70 perc, további alkalmak 60 percesek, ára 20.000 Ft,  15 éves korig 8000 Ft

A gyorsabb, hatékony felépüléshez köpölyözést is alkalmazok, melyet ajándékba adok!

Csontkovácsolásra bejelentkezés: 

Benyó Edithez:+36 (70) 636-91-79,  Rácz Ákoshoz: +36 (70) 385-34-55 saját ár: 13.000 Ft/alkalom

 

A HELYSZÍNEN BANKKÁRTYÁS és OTP SZÉP KÁRTYÁS FIZETÉSI LEHETŐSÉGET BIZTOSÍTOK!