Gerincsérv

Gerincsérv helyreállítása csontkovácsolással

A porckorongsérv (gerincsérv)

Gerincünk 24 valódi és 9-10 álcsigolyából áll, az utóbbiak – néhány elcsökevényesedett farokcsigolya mellett – összecsontosodva alkotják a keresztcsontot. A valódi csigolyák (7 nyaki, 12 háti és az 5 ágyéki) alkotják a tulajdonképpeni gerincoszlopot. Egy-egy csigolya a nagyjából henger alakú csigolyatestből, a csigolyatest két oldaláról induló csigolyaívekből, az ívek két oldaláról induló keresztnyúlványokból és a hátra fele irányuló tövisnyúlványból áll. Az egymás felett levő csigolyák csigolyalyukai egy csövet alkotnak – ez a gerinccsatorna. A gerinccsatornában található egy burokban a gerincvelő és az abból kilépő ideggyökök.

Az egymás feletti csigolyanyúlványokon kis bevágások vannak, amelyek együttesen kis lyukat alkotnak – ezt csigolyacsatornának nevezzük. Ezen a lyukon lépnek ki a gerincvelőből az ideggyökök, hogy aztán izmaink mozgatásáért, illetve külvilág ingereinek (hideg, meleg, fájdalom stb.) érzékeléséért felelős idegekké álljanak össze. Ha az ideggyök sérül, akkor az általa ellátott izmok mozgatása is sérülhet, illetve egy adott területről az érzések nem jutnak el az agyba, azaz érzészavar, zsibbadás, érzéskiesés következik be. A porckorong egy, a csigolyatestek között elhelyezkedő porclemez, ami egy külső rostos gyűrűből és egy belső puhább, zselészerű anyagot tartalmazó részből áll. Feladata az, hogy rugalmas összeköttetést biztosítson a csigolyák között, ezáltal biztosítva a gerinc hajlékonyságát.

Porckorongsérvnek azt az állapotot nevezzük, amikor a rostos gyűrű elszakad, a puha kocsonyás anyag kitüremkedik, és leggyakrabban a kilépő ideggyököket tartalmazó csigolyacsatornában, vagy ritkábban középen a gerinccsatornában jelenik meg. Az első esetben egyoldali fájdalom, érzéskiesés jelentkezhet, a második esetben mindkét oldalra kisugárzó tünetek jöhetnek létre, sőt – ha ez a nyaki vagy háti szakaszon következik be – a gerincvelő is nyomás alá kerülhet. Ilyenkor az érintett szakasz alatti összes idegfunkció sérülhet, szélsőséges esetben a beteg mindkét lába megbénulhat, érzéketlenné válhat, elvesztheti a vizelet-, illetve széklet-visszatartási képességét. Rizikófaktorok Mivel a gerinc eredetileg a négylábú életmódhoz alakult ki, és felegyenesedett életmóddal járó, tengelyirányú terhelésre érzékenyebb, ezért minden, ami jelentős súlyterheléssel jár (elsősorban a túlsúly, nehéz terhek emelése), fokozza a gerincsérv kialakulásának kockázatát. Mivel a gerincet ért terhelés jelentős részét át tudják venni a gerincet körülölelő, úgynevezett mélyhátizmok, így ezek edzetlensége is fokozza a rizikót. Amennyiben a gerinc természetes görbületei elvesztik harmonikus jellegüket (ülő életmód, állandó kényszertartásban végzett munka, gerincferdülés esetén), akkor egyes gerincszakaszok túlterhelődnek, így ezeken a szakaszokon fokozottabb a gerincsérv rizikója.

Helyreállítás

Ha már jelentkeztek a tünetek, legtöbb esetben csontkovácsolással, masszázzsal először vissza kell tenni a csigolyákat, mely után vízi tornával, gyógytornával lehet megerősíteni az izmokat és stabilizálni a helyes testtartást, elkerülve a műtétet. Ha időben helyre van állítva a gerinc, akkor megelőzhető a gerincsérv kialakulása, szűkület és kopás.

“SÉRV – PORCKORONGSÉRV lelki oldala

A porckorong kerek és lapos, párnaszerű képződmény, amely a gerincoszlop minden egyes csigolyája között megtalálható. Kocsonyaszerű anyag veszi körül, és rezgéscsillapítóként funkcionál. Porckorongsérv esetén egy vagy több csigolya nyomásának következtében ez a kocsonyás anyag előre boltosulhat, vagy akár ki is szakadhat, ezáltal súrlódáscsökkentő funkciója megszűnik, és fájdalmat okoz a környező idegekben. A porckorongsérv (a sérvre jellemző egyéb okok mellett) a testnedvek rendellenes kiválasztása miatt alakul ki, amely metafizikus szinten az érzelmeket jelképezi. A jelentkező idegfájdalom bűntudatot jelent, lényem minden aspektusát érintő, mély konfliktushelyzetre utal. A porckorongsérvnél a nyomás a kulcsszó, amelyet családi, anyagi vagy a munkámmal kapcsolatos felelősségeimmel, feladataimmal kapcsolatosan érezek. Olyan, mintha határaimat túllépve, saját magamra gyakorolnék nyomást, mintha valaki másnak tekinteném magam. Ez a nyomás belőlem is eredhet, de érkezhet másoktól vagy máshonnan. Úgy érzem, egyedül vagyok, és nincs támaszom az életben, azonban nem merem ezt másoknak, és főként magamnak sem bevallani. Emiatt „rabságban” élek, és határozatlannak érzem magam. Fontos, hogy az érintett rész háti csigolyájáról szóló szócikket is elolvassam, hogy jobban megértsem, mi történik bennem. Mostantól elfogadom , hogy az élet támogat engem. Minden bűntudattól és nyomástól megszabadítom magamat. Olyannak szeretem magam, amilyen vagyok. A legjobb tudásom szerint teszek mindent, és a többit Istenre bízom.

Jacques Martel: Lelki eredetű betegségek lexikona”

A csontkovácsolás masszázzsal első alkalommal 70 perc, további alkalmak 60 percesek, ára 20.000 Ft,  15 éves korig 8000 Ft

A gyorsabb, hatékony felépüléshez köpölyözést is alkalmazok, melyet ajándékba adok!

Csontkovácsolásra bejelentkezés: 

Benyó Edithez:+36 (70) 636-91-79,  Rácz Ákoshoz: +36 (70) 385-34-55 saját ár: 13.000 Ft/alkalom

 

A HELYSZÍNEN BANKKÁRTYÁS és OTP SZÉP KÁRTYÁS FIZETÉSI LEHETŐSÉGET BIZTOSÍTOK!